Reklama
 
Blog | ZAOSTŘENO CopyPasta

Městem duchů I

 

V roce 1921 žilo na Malé Straně a Hradčanech přes třicet tisíc obyvatel. To bylo nejvíce za posledních 150 let, od roku 1869 se toto číslo příliš neměnilo. Avšak od třicátých let dvacátého století počet stálých obyvatel rapidně klesal a nyní stagnuje na necelých pěti tisících, na Hradčanech mluvíme o necelých dvou tisících. Z města, kde nežijí lidé, se zákonitě stává úplně jiný prostor. Město prázdné, město bez života, město duchů. Co je hlavním důvodem? A je to nevyhnutelný osud každé historické metropole?

Byl jednou jeden dům. A byl to dům na Pohořelci, barokním náměstí v centru pražských Hradčan. Na Pohořelci je největším obytným domem. V roce 2006 ho jeden z největších českých developerů, CPI, v čele s Radovanem Vítkem, koupil za 150 milionů korun. Vystěhoval původní obyvatele, vyklidil objekt a ten od té doby chátrá. Ostatně, není to jen počet obyvatel, ale také počet obývaných domů, který se na Praze 1 za posledních 30 let dramaticky měnil. 

Do jaké míry je tento fakt přirozený vývoj každého historického města na světe? A do jaké míry je to benevolence a lhostejnost obyvatel? Nebo lhostejnost kompetentních lidí a institucí? Jak moc se na tomto faktu podílí vliv developerských firem a podnikatelů? 
Zaměřili jsme se na jeden objekt, na jeden fragment tohoto problému, na kterém chceme ukázat, jak tato problematika funguje. 
Více o CPI, o vedení a o problému města duchů, jak jsme projekt nazvali, se dozvíte ve výsledném článku. 
Pokoušeli jsme poodkrýt alespoň malou část tohoto skrytého světa. Pokusit se objevit část toho, co se v Praze od revoluce ohledně nemovitostí děje.

 

Reklama